Logo Kaakchirurgie Zeeland Kaakchirurgie Zeeland Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde

CBT behandelkamer Het centrum voor bijzondere tandheelkunde (CBT) is, als onderdeel van Kaakchirurgie Zeeland, een instituut waar tandheelkundige hulp wordt verleend aan mensen die om uiteenlopende redenen niet bij de huistandarts geholpen kunnen worden. De mondsituatie of de coöperatie van de patiënt kan zodanig gecompliceerd zijn dat de tandarts geen kans ziet tot een goede behandeling te komen.
Mensen die kokhalsneigingen hebben of extreem angstig zijn, verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, situaties na ongevallen of uitgebreide chirurgie ten gevolge van ziektes in of om de mond kunnen allemaal redenen zijn om naar een CBT te gaan. In het CBT zijn thans vier tandartsen en een mondhygiëniste werkzaam die allemaal hun eigen specifieke vaardigheden hebben binnen een deelgebied van de tandheelkunde. Specialisaties in moeilijke prothesen al dan niet op implantaten (kunstwortels), kroon- en brugconstructies op implantaten, behandeling onder algehele narcose of snurk-problemen zijn allemaal aanwezig. Op verwijzing van een tandarts of huisarts kunt u hier terecht. Na voltooiing van de behandeling wordt verslag gedaan aan de verwijzend (tand)arts waarna u verder onder controle blijft bij de eigen tandarts of huisarts.

Informatie kosten CBT   

Endodontologie

Iedere tand of kies heeft ťťn of meerdere kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Dit kan gevolgen hebben voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot.
Als patiŽnt voelt u pijn of is een tand of kies erg gevoelig voor warmte of kou. Ook kan een tand of kies gaan verkleuren. Het is dan noodzakelijk dat een wortelkanaal wordt schoongemaakt en vervolgens weer opgevuld wordt, zodat bacteriŽn gedood worden en geen kans meer krijgen om voort te woekeren.
Het stellen van de diagnose, de preventie en behandeling van deze ziekten gebeuren in de endodontologie, een apart onderdeel van de tandheelkunde.
De behandeling zelf bestaat meestal uit een wortelkanaalbehandeling.
Soms is dat een herhaling (revisie), omdat de eerdere behandeling niet tot genezing heeft geleid of niet succesvol is geweest of omdat er nieuwe problemen zijn ontstaan. Bij een herbehandeling moet het wortelkanaal eerst worden leeg gemaakt. Na een grondige reiniging wordt het vervolgens weer gevuld.
Bij complexe handelingen kan een vervolgbehandeling noodzakelijk zijn.


Bij een behandeling wordt gebruik gemaakt van een behandelmicroscoop. Op deze manier wordt het beeld sterk vergroot. Een wortelkanaalbehandeling is namelijk echt millimeterwerk.
Een wortelkanaalbehandeling is natuurlijk geen pretje. Tijdens de behandeling zelf voelt u normaal gesproken geen of nauwelijks pijn, omdat u een verdoving heeft gekregen. Het geven van de verdoving kan wel wat gevoelig zijn.

Op verwijzing van uw tandarts kunt u hier terecht voor een wortelkanaalbehandeling door een tandarts die zich heeft toegelegd op endodontologie. Na voltooiing van de behandeling wordt verslag gedaan aan de verwijzend tandarts waarna u verder weer onder controle blijft bij de eigen tandarts.

Stuur een email naar Kaakchirurgiezeeland