Logo Kaakchirurgie Zeeland Kaakchirurgie Zeeland Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Chirurgische kaakcorrectie

Welke nabezwaren kan ik verwachten?

De meeste mensen hebben na de operatie nauwelijks last van pijn. Een beetje keelpijn komt voor. Na de operatie is het gezicht (soms erg) gezwollen ondanks dat via een infuus gedurende één of twee dagen medicijnen worden toegediend die het zwellen van het gezicht tegengaan. De zwelling wordt meestal na drie dagen snel minder. Soms komt er na de operatie een beetje bloed uit de mond. Ook uit de neus kan de eerste dagen wat bloed komen. De neus kan dan beter niet hard gesnoten worden, maar kan het beste worden 'opgehaald'. Meestal kunt u direct na de operatie uw mond al een klein beetje open doen. Wel zitten er een aantal elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en soms zit er ook een kunststof plaatje in de mond.

Zijn er ook blijvende nadelige gevolgen te verwachten?

De zenuw, die het gevoel in de onderlip en kin verzorgt, loopt langs de botsnede. Na een operatie in de onderkaak kan dat een tijdje een vreemd, wat verminderd gevoel in de onderlip tot gevolg kan hebben. Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen kan dit herstel van het gevoel enkele maanden tot een jaar duren. Een enkele maal blijft er een 'ander' gevoel bestaan zonder dat dit de functie van de lip benadeelt.

Kan ik na de operatie mijn mond direct weer open doen?

Meestal kunt u direct na de operatie uw mond al een klein beetje open doen. Wel zitten er een aantal elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en soms zit er ook een kunststof plaatje in de mond. Na sommige operaties blijven de kaken vier tot zes weken aan elkaar bevestigd. Het spreken met de kiezen op elkaar is niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer de kaken weer los zijn, zullen de gewrichten in het begin wat stijf zijn. Hierdoor is het kauwen iets moeilijker. Soms wordt fysiotherapie toegepast. Nadat de kaken zijn losgemaakt wordt het gebit zo nodig door de mondhygiënist gepolijst.

Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

De duur van de opname in het ziekenhuis varieert van drie tot zeven dagen. Tijdens deze dagen worden er controlefoto's gemaakt. Zo nodig zal met de mondhygiënist over de verzorging van de mond worden gesproken.

Wanneer kan ik weer sporten na een chirurgische kaakcorrectie?

Rustige sporten, zoals joggen en zwemmen, zijn na één maand weer verantwoord. Zware lichamelijke inspanning en contactsporten, zoals de meeste balsporten en judo, moeten de eerste twee maanden worden vermeden.

Mag ik gelijk weer eten en drinken na de operatie?

De kaken moeten onbelast in hun nieuwe stand kunnen vastgroeien. Daarom mag de eerste zes weken na de operatie niet echt worden gekauwd. Het eten moet daarom vloeibaar tot zacht zijn. De bereiding van vloeibaar voedsel kost extra tijd en moeite. Dit geldt ook voor het nuttigen ervan. Het is daarom het beste wat vaker per dag te eten, zodat er per keer wat minder hoeft te worden gegeten. In principe kan alles worden gegeten, alleen niet op de gewone manier. Het voedsel kan worden fijn gemalen met behulp van een keukenmachine, blender, staafmixer of zeef. Een roomspuit kan een handig hulpmiddel zijn om vloeibaar voedsel 'snel' te eten. Als het fijngemalen voedsel nog te dik is, kan dit dunner worden gemaakt door kookvocht, melk, bouillon of jus toe te voegen. Blikproducten, zoals bijvoorbeeld knakworst en bonen, zijn zacht en makkelijk te verwerken. Ook potjes babyvoeding kunnen worden gebruikt. Het bij elkaar mengen van verschillende smaken geeft vaak een smakeloos geheel. De smaken kunnen het best gescheiden worden gehouden.

Is het normaal dat ik afval na een chirurgische kaakcorrectie?

Meestal valt men na de operatie een paar kilo af. Na thuiskomst moet er naar worden gestreefd het lichaamsgewicht zoveel mogelijk op peil te houden. Meestal is normale voeding voldoende. Zonodig kunnen aan het voedsel extra calorieën, mineralen en vitaminen worden toegevoegd. Een diëtist kan daarbij behulpzaam zijn.

Hoe kan ik de mond het beste schoonhouden?

Goede mondverzorging is na de operatie erg belangrijk. Hiermee wordt de genezing versneld. Omdat de haakjes en draadjes die aan de tanden en kiezen zitten het voedsel gemakkelijk vasthouden, is het schoonmaken extra lastig. Goed poetsen met een tandenborstel met een kleine kop (bijvoorbeeld een kindertandenborstel) is erg belangrijk. Vrijwel altijd wordt een mondspoeldrank voorgeschreven. Door deze spoeldrank ontstaat meestal een bruine aanslag op de tong en de tanden. Deze aanslag is tijdelijk en verdwijnt na verwijdering van de staaldraadjes door goed te poetsen. De tong kan in deze periode de lippen niet goed bevochtigen zoals gebruikelijk. Droge lippen kunnen worden voorkomen door lippenvet of lippencrème te gebruiken.

Mag ik gelijk weer roken en alcohol gebruiken?

U kunt beter de eerste weken niet roken en geen alcohol drinken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Moeten de hechtingen ook worden verwijderd?

Meestal wordt gehecht met materiaal dat na enkele weken vanzelf oplost. Als dat niet het geval is, krijgt u een afspraak om de hechtingen te laten verwijderen.

Moeten de plaatjes en schroefjes ook worden verwijderd?

De plaatjes en schroefjes waarmee de kaken tijdens de operatie zijn vastgezet, zijn van titanium en kunnen daarom zonder schadelijke gevolgen in het lichaam achterblijven. In bepaalde gevallen worden ze echter toch na ongeveer een half jaar onder plaatselijke verdoving of in dagbehandelingsnarcose verwijderd.

Kan ik ook koorts krijgen na de behandeling?

Koorts, zelfs tot 39º C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39º of blijft de koorts boven 38.5º langer dan 5 dagen bestaan, neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie.

Vragen of problemen?

Wanneer onverhoopt toch nog problemen ontstaan waarover u zich zorgen maakt, kunt u bellen naar de polikliniek kaakchirurgie.