Logo Kaakchirurgie Zeeland Kaakchirurgie Zeeland Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Vrijleggen tanden of kiezen

Wat zijn niet doorgebroken tanden en kiezen?

Geretineerde gebitselementen zijn tanden en kiezen die niet op de normale tijd doorbreken, zoals bijvoorbeeld de hoektand die normaal tussen het 10e en 13e jaar zijn plaats in het blijvende gebit inneemt.

Hoe worden niet doorgebroken tanden en kiezen vrijgelegd?

Nadat plaatselijke verdoving is gegeven wordt het bot en tandvlees waarmee de tand nog is bedekt verwijderd. Er wordt bij dit vrijleggen een venster gemaakt naar de tand, zodat deze zichtbaar is. Dit venster groeit wanneer het niet open wordt gehouden vrij snel dicht. Daarom wordt hier een stukje wondverband in gedaan wat een beetje op stopverf lijkt. Het wordt langzaam hard. Dit kan wel 3-4 weken blijven zitten. Na 3 weken valt dit er vaak spontaan uit of het kan gemakkelijk worden uitgenomen. De tand is nu zichtbaar en zal vanzelf verder doorbreken.

Doet de behandeling ook pijn?

De gehele behandeling verloopt absoluut pijnloos. De plaatselijke verdoving schakelt het pijngevoel volledig uit. Wel blijft U voelen dat er iets gebeurt, zoals lichte druk en zacht trillen als de boor gebruikt wordt.

Welke nabezwaren kan ik verwachten?

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met de voorgeschreven pijnstillers. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Het is raadzaam om de eerste dagen de pijnstillers volgens voorschrift te gebruiken. Tevens kunnen een dikke wangen een blauwgele verkleuring voorkomen. De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Als de zwelling na deze periode niet afneemt of juist toeneemt moet u contact opnemen met de polikliniek kaakchirurgie.

Is het normaal dat het wondje blijft bloeden?

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er constant meer vers helder rood bloed dan speeksel in de mond. Bloedt de wond na (komt enkele uren na de ingreep nogal eens voor) dan kunt u een gaasje of zakdoek op de wond aanbrengen en dit met de duim gedurende een half uur aandrukken. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden al gestopt is. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie.

Mag ik gelijk weer eten en drinken na de behandeling?

De eerste 6 uur na de ingreep moet u niet eten en geen zeer warme, zeer koude of alcoholhoudende dranken gebruiken. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien.

Hoe kan ik het wondje het beste schoonhouden?

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u de eerste 24 uur de mond niet schoonspoelen. Ook moet u de wond niet met de vingers aanraken. Een schone mond geneest beter dan een vieze. Vanaf de tweede dag kunt u de tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond. De eerste week na de behandeling dient u dit borstelen nog aan te vullen met het spoelen van de mond met het voorgeschreven mondspoelmiddel.

Hoe lang houdt de verdoving aan?

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt.

Vragen of problemen?

Wanneer onverhoopt toch nog problemen ontstaan waarover u zich zorgen maakt, kunt u bellen naar de polikliniek kaakchirurgie.